ՄՈՒՇՄՈՒԼԱ
ՄՈՒՇՄՈՒԼԱ- ծակող, մշտադալար, մերձարևադարձային թուփ կամ ծառ է : Տերևները խոշոր են, լանցետանման, ամբողջական, պինդ և փայլուն: Ծաղիկները սպիտակ են կամ գունատ- դեղին, ունեն ուժեղ բույր:
ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՆ լավ մեղրատու բույս է, ծաղկում է հոկտեմբերին և հունվարին: Պտղուղները հասնում են մայիս-հունիս ամիսներին: Դրանք փոքր, գնդաձև, ձվաձև կամ տանձաձև են, ծածկված է բարակ փափկափետուր մաշկով, ունեն հյութալի թթու – քաղցրահամ համ, հավաքված են խիտ ձողերով:
Ռուսաստանում ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՆ ներմուծվել է Հարավ-Արևելյան Ասիայից (Japanese loquat loquat) : Վայրի տեսքով այն աճում է լեռներում և Սև ծովի ափին, ջրասեր է: Այն աճում է քարոտ և կավոտ հողերի վրա:
ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՅԻ քիմիական բաղադրությունը նման է խնձորին. Դրանք պարունակում են մինչև 6-7% խնձորաթթու, 10-19% շաքար, կիտրոնաթթու, վիտամին C, համային տեսականի, պեկտին և այլն:
ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՆ ուտում են թարմ վիճակում, որոշ տարածքներում դրանից պատրաստում են ջեմ, մուրաբա, ժելե, մրգային ըմպելիքներ, հյութեր, իսկ սերմերը փոխարինել է սուրճին:
ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՅԻ օգտագործումը բժշկության մեջ.
* ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՅԻ տերևներից եփուկը համարվում է լավ միջոց արյունահոսության դեմ:
* ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՆ օգտակար է մարսողությանը, աղիքային հիվանդություններին: Սկսած հնագույն ժամանակներից ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՆ օգտագործվում է որպես մարսողության բարելավման միջոց:
Պտղից, հատկապես դեռահաս, և սերմերից պատրաստում են եփուկներ և օգտագործում բորբոքային հիվանդությունների համար, ստամոքսի, աղիքների. արյունոտ լուծի դեմ:
* Լավ հակալուծողական է նաև ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՅԻ տերևների թուրմը.
* Մրսածության դեպքում խորհուրդ է տրվում թուրմով ողողումներ կատարել :
ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՅԻ ալկոհոլային թուրմով բուժել են հիվանդներին ասթմայից և բրոնխիտից.
ՄՈՒՇՄՈՒԼԱՅԻ թուրմը օգնում է երիկամի քարերի դուրս մղմանը, մեղմում է երիկամային ծակոցները: