Tuesday, April 23, 2024
ՆորություններԱռողջ ապրելակերպԳեղեցկություն և խնամք

Դեղատնային երիցուկ

Բուրումնավետ, միամյա բույս է։ Երիցուկի ամենատարածված տեսակն է։

Հայկական տարանուններն են՝ օշոշ, հավածաղիկ, արգանդախոտ, խնծադեղ, կոկոռճիկ, կուծուռի, լալապնդիկ։

20190527_085037

Բժշկության մեջ

Դեղատնային երիցուկը լայնորեն օգտագործվում է ժողովրդական բժշկության մեջ։

Բույսի պատրաստուկներն ունեն հանգստացնող, հականեխիչ, հակաբորբոքային, վարակազերծ հատկություն։ Բույսի եթերային յուղը լավացնում է շնչառությունը, լայնացնում գլխուղեղի անոթները:

Բույսի պատրաստուկներն օգտագործվում են բազմաթիվ հիվանդությունների դեպքում, ընդգրկվում են դեղաբուսային փնջերի մեջ։

Սուր և քրոնիկ ստամոքսաբորբի, ստամոքսի խոցի, կոլիտի դեպքում կիրառվում է երիցուկի, վաղենակի, հազարատերևուկի խառնուրդը։

20190603_104653

Դեղատնային երիցուկն ունի հարուստ քիմիական բաղադրություն։

Պարունակում է համազուլին, կադինեն , հանգստացնող բնույթի գլյուկոզիդկումարիններթթուներ (սալիցիլային, ասկորբինային, վալերիանի, նիկոտինի), շաքարներ , դառնանյութլորձբուսախեժ , սպիտակուցներքրտնամուղգլյուկոզիդքոլին , կվերցետին և ապիգենի ֆլավոններ, նա բույսին բնորոշ այլ նյութեր։

Նյութի աղբյուրը`http://aroxjblog.am/

Leave a Reply

x Close

Like Us On Facebook