Ցելիակիա:Գլյուտենի հանդեպ անտանելիություն
Հիվանդության հիմնական կլինիկական նշաններն են
- քրոնիկ լուծ՝ հաճախակի (օրը 10-12 անգամ), գարշահոտ, գորշագույն, փայլուն, շիլայանման
- քաշի կորուստ և քաշի ավելացման դանդաղում
- փսխում
- փորացավ
- գունատություն
- նյարդաբանական ախտանիշներ՝ ապաթիա, անհանգստություն, ցնցումներ
- ախորժակի անկում
- անեմիա
- ռախիտի նշաններ
- որովայնի փքվածություն
Այս ախտանշները կարող են ի հայտ գալ սննդի մեջ հացամթերք ներմուծելուց մի քանի ամիս կամ տարի անց (երեխաների մոտ)
Բուժում
Միակ բուժումը խիստ գլյուտենազերծ սննդակարգն է որը հիվանդնրը պետք է հետևեն ամբողջ կյանքի ընթացում:Այն պետք է սկսել միայն բժշկի կողմից ախտորոշումը հաստատելուց հետո:
Սննդակարգում արգելվում է ցորենի , տարեկանի, վարսակ և գարու օգտագործումը:
Ներկայացնում ենք գլուտեինազերծ սննդակարգ
Թույլատրվող մթերքներ Չթույլատրվող մթերքներ
- եգիպտացորենի օսլա, լոբազգինների 1. բոլոր ալյուրներրը պատրաստված
սիսեռ, լոբի ալյուր,սոյայի ալյուր, ցորենից, սպիտակ ալյուր, ցորենի սերմ,
նուշ, բրինձի թեփ, արևածաղիկ հաճար, պաքսիմատներ, հնդկաձավար կարտոֆիլի օսլա հնդկացորեն, կորեկ - եգիպտացորենից , բրինձից պատրաստ 2.վերը նշվածներով պատրաստած
ված տաք կամ սառը շիլա շիլաներ - կաթ- թարմ, չոր, առանց շաքարի կամ 3.կաթնային կոկտեյլներ, ոչ կաթնային
խտացրած կաթ, թթվասեր, յոգուրտ կրեմներ, կոմերցիոն հեղուկ շոկոլադ - միս- թարմ, ձուկ, ընտանի թռչունների 4.Որոշ պահածոյացված ձկան կամ բանջ
միս, ձու, նրբերշիկ և պատրաստի փա րեղենային սուպեր, սառեցված մսեր,
թեթավորված մսամթերքներ՝ առանց բուտերբրոդներ, կոլոլակ, մսի գլուտեին պարունակող կարկանդակ - պանիր- հասունացած մանիր, կաթնաշոռ, 5.հալած պանիր, պանրեանման մթերք
սերուցքային պանիր, մշակված քիչ յուղա ներ
յին կամ անյուղ պանիր
(100 Չեդեր, Շվեյցարական, Պարմեզան) - մրգեր-թարմ, սառեցված, չորացված կամ 6.մշակված կամ խտացված մրգային
կոնսերվացրած մրգեր և այլն լցոնով կարկանդակներ և այլն
Ապրեք Առողջ…
Պատրաստեց Բ.Գ