Thursday, October 9, 2025
ՀիվանդություններՆորություններԲժիշկներ և հարցազրույցներ

Ինչ ուտել կամ չուտել,որ միզաքարեր չառաջանան

Հաշվի առնելով,որ Հայաստանը էնդեմիկ գոտի է ուրեմն պետք է հաշվի առնել ընդհանուր գործոներ միզաքարերի առաջացման համար՝
✅ճարպակալում՝ ավել քաշ,
✅օրգանիզմի ջրազրկում,
✅խմելու ջրի որակ,
✅միզուղիների ինֆեկցիա,
✅մեզի ռեակցիայի փոփոխություն,
✅կլիմայական գործոններ։
Գոյություն ունեն հետևյալ աղերը՝
🔥ֆոսֆատային աղեր,
🔥կալցիումական աղեր,
🔥օքսալատային աղեր,
🔥ուրատային աղեր,որոնք մտնում են միզաքարերի բաղադրության մեջ։
file_54795_7480066
Մսամթերքի շատ օգտագործումից առաջանում են ուրատային աղեր.
Միրգ,բանջարեղեն չարաշահելուց ֆոսֆատային աղեր.
Եթե ցանկանում եք ուրատային քարեր չառաջանան պետք է սննդից հանել կամ սահմանափակել այն ամենը ինչ պարունակում է միզաթթու՝մսի արգանակ,սունկ, ծաղկակաղամբ,լոբազգիներ, ապխտած ձուկ։
Եթե ֆոսֆատային քարեր ունեք պետք է ուտել միս,սունկ,սննդից հանել միրգ,բանջարեղեն։
Եթե օքսալատային քարեր ունեք պետք է սննդակարգից հանենք լոլիկը,կաղամբը,սպանախը։
Խնձորն ու տանձը օգնում են օքսալատային աղերի դուրս բերմանը։Օքսալատային աղերի համար սննդակարգում խիստ նվազեցնում ենք կաթնամթերքը։
Aroxjblog.am-ին  նյութը տրամադրեց՝
 «Շենգավիթ» ԲԿ-ի  ուրոլոգ_վիրաբույժ, անդրոլոգ –  Անդրանիկ Հովհաննիսյանը

Leave a Reply

x Close

Like Us On Facebook