Ինչ ուտել կամ չուտել,որ միզաքարեր չառաջանան
Հաշվի առնելով,որ Հայաստանը էնդեմիկ գոտի է ուրեմն պետք է հաշվի առնել ընդհանուր գործոներ միզաքարերի առաջացման համար՝






Գոյություն ունեն հետևյալ աղերը՝





Մսամթերքի շատ օգտագործումից առաջանում են ուրատային աղեր.
Միրգ,բանջարեղեն չարաշահելուց ֆոսֆատային աղեր.
Եթե ցանկանում եք ուրատային քարեր չառաջանան պետք է սննդից հանել կամ սահմանափակել այն ամենը ինչ պարունակում է միզաթթու՝մսի արգանակ,սունկ, ծաղկակաղամբ,լոբազգիներ, ապխտած ձուկ։
Եթե ֆոսֆատային քարեր ունեք պետք է ուտել միս,սունկ,սննդից հանել միրգ,բանջարեղեն։
Եթե օքսալատային քարեր ունեք պետք է սննդակարգից հանենք լոլիկը,կաղամբը,սպանախը։
Խնձորն ու տանձը օգնում են օքսալատային աղերի դուրս բերմանը։Օքսալատային աղերի համար սննդակարգում խիստ նվազեցնում ենք կաթնամթերքը։
Aroxjblog.am-ին նյութը տրամադրեց՝
«Շենգավիթ» ԲԿ-ի ուրոլոգ_վիրաբույժ, անդրոլոգ – Անդրանիկ Հովհաննիսյանը