Լեղաքարային հիվանդություն
Լեղաքարայինհիվանդությունը տարածված հիվանդություն է,այն առավելապեսզարգանում է 40 տարեկանից բարձր տարիքի մարդկանց մոտ: Լեղաքարային հիվանդության պատճառ է հանդիսանումլեուղիներում կամ լեղածորանումտարբեր տրամաչափի քարերը: Հաճախհիվանդանում են կանայք: Քարագոյացման համար անհրաժեշտ ենհետևյալ պայմանները`
1. Լեղականգ
2. Նյութափոխանակության խանգարում
3.Բորբոքում
Լեղու կանգին հանգեցնողէական գործոններն են լեղապարկիև լեղուղիների
անատոմիականփոփոխություննրեը, ինչպես նաև լեղապարկիդատարկմանը խանգարող զանազան պատճառները` ներորովայնային ճնշման բարձրացումը, ներքինօրգանների իջեցումը, խրոնիկ փորկապությունները, սակավաշարժկենսակերպը և այլն:
Ըստ գույնի քարերը լինումեն՝
- դեղինկամ խոլեստերինային
- սև կամ պիգմենտային
- սպիտակ կամ կալցիումական
- խառը
Խոլեստերինայինքարերը գերանզացապես աաջանում են կանանցմոտ, և այնքանհաճախ, որքան շատ հղիությունէ ունեցել կինը:
Պիգմենտեյինքարերը հավասար հաճախականությամբ հանդիպումեն և տղամարդկանց, և կանանց մոտ: Ճարպակալումը չի ազդում պիգմենտայինքարերի առաջացման հաճախականության վրա, ավելին, ովքեր ունեն պիգմենտայինքարեր, նրանց 2/3-ն ունինորմայից քիչ քաշ:
Կլինիկա
Լեղաքարային հիվանդությունը կարող է ընթանալ անախտանիշ: Քարերը լեղապարկումկարող են հայտնաբերվելայլ հիվանդության կապակցությամբ հիվանդի հետազոտման ժամանակ: Լեղայինխիթի նոպայի ծագման պատճառ կարողեն լինել երկարատևնյարդային և ֆիզիկական լարումները, ցնցումներով երթևեկելը:
Ցավային նոպանառաջանում է, երբքարով խցանվում է լեղապարկիվզիկը կամ լեղածորանը: Առավել բնորոշ է աջ թուլակողումցավերի հանկարծակի առաջացումը,(այսպեսկոչված լեղային կամ լյարդայինխիթը) ,այն երբեմն ուղեկցվում է փսխումով, որը հիվանդին թեթևություն չի բերում: Հիմնականում ցավերը առաջանում է առանց նախանշաների: Հիմնականում այս ամենըռաջանում է առատսնվելուց 3-4 ժամ անց, կամ ճարպոտ սնունդընդունելուց հետո: Բնորոշէ ցավի ճառագայթումըդեպի աջ ուս,աջ թիակ, հազվադեպ կարող է ճառագայթվելդեպի սրտի շրջան, որը նման էլինում ստենոկարդիայի նոպային:Լեղային խիթինոպայի տևողությունը տատանվում է միքանի րեպեից մինչևմի քանի ժամ: Ցավերը կարող են ինքնուրույնկամ դեղորայքով դադարել:
Լեղու լավագույն արտահոսքի պայմանների ստեղծման ևքարագոյացման հանդեպ հակման նվազեցմանհամար խորհուրդ է տրվում շարժուն կենսակերպ, սննդիհաճախակի ընդունում՝ խոլեստերին պարունակողմթերքների սահմանափակումով:
(նյութը պատրաստելիս օգտվել ենք բժշկականգրականությունից)
Ապրեք Առողջ…
Պատրաստեց ՝ Ա. Հարությունյան