Thursday, May 2, 2024
ՆորություններԱռողջ ապրելակերպ

Առողջական ինչ խնդիրների պատճառ կարող է դառնալ կաթնամթերքի չարաշահումը

Կաթն ու կաթնամթերքը միշտ համարվել են օգտակար մթերք, ուստի մասնագետները խորհուրդ էին տալիս սննդակարգն անպայման հարստացնել նման մթերքով, սակայն վերջին շրջանում ավելի ու ավելի հաճախ է խոսվում կաթնամթերքի վնասակարության ու հնարավոր վտանգավոր հետևանքների մասին։

Ինչպես բացատրում են մասնագետները, կաթը պարունակում է լակտոզա կամ կաթնաշաքար, որը վատ է տարրալուծվում ու աղիներում հայտնվելու դեպքում բարենպաստ միջավայր է ստեղծում տոքսինների ու վնասակար բակտերիաների բազմացման ու կուտակման համար։ Բացի այդ, այս մթերքը պարունակում է նաև կազեին, որը պակաս վտանգավոր չէ։ Կազեինը կարող է կուտակվել օրգանիզմում, սոսնձել սնունդն ու դժվարացնել դրա վերամշակումը։ Բացի այդ, այս նյութը նպաստում է օնկոլոգիական հիվանդությունների զարգացմանը, ուստի կարող է շատ վտանգավոր լինել։

Կաթնամթերքի չարաշահումը կարող է նաև ալերգիաների կամ լակտոզայի նկատմամբ անհատական անհանդուրժողականության զարգացման պատճառ դառնալ, ինչը հանգեցնում է մի շարք մաշկային հիվանդությունների, որոնցից ազատվելն այդքան էլ հեշտ չէ։ Բացի այդ, գոյություն ունեն նաև բազմաթիվ այլ խանգարումներ, որոնք կարող են զարգանալ կաթնամթերքի հաճախակի գործածության դեպքում։ Դրանց շարքին են դասվում.

  • մշտական հոգնածությունը,
  • փորափքանքը,
  • փորլուծությունը,
  • ճարպակալումը,
  • հաճախակի գլխացավերը,
  • սրտամկանի վատ աշխատանքը,
  • անոթների աղտոտվածությունը,
  • աթերոսկլերոզը,
  • օստեոպորոզն ու արթրոզը երիտասարդների մոտ։

Նման տհաճ խնդիրներից խուսափելու համար հարկավոր է հետևել օգտագործվող կաթնամթերքի քանակությանն ու չչարաշահել այն, սակայն այնուամենայնիվ ոչ մի դեպքում չի կարելի ամբողջությամբ բացառել կաթնամթերքը սննդակարգից, քանի որ չափավոր գործածության դեպքում այն շատ օգտակար է։

Նյութի աղբյուրը՝ med.tert.am

Leave a Reply

x Close

Like Us On Facebook