Երկրների դասակարգումը ըստ յոդացված կերակրի աղի սպառման մակարդակի
Ելնելով յոդացված կերակրի աղ օգտագործող տնային տնտեսությունների համամասնությունից՝ երկրները կարելի է բաժանել 4 խմբի:
Մեծաքանակ բնակչություն ունեցող երկրների համար նախընտրելի է յուրաքանչյուր վարչական շրջան գնահատել առանձին.
I խումբ. երկրներ կամ շրջաններ, որտեղ տնային տնտեսությունների ավելի քան 90%-ն օգտագործում է յոդացված կերակրի աղ:
II խումբ. երկրներ կամ շրջաններ, որտեղ տնային տնտեսությունների 50–90%-ն օգտագործում է յոդացված կերակրի աղ:
III խումբ. երկրներ կամ շրջաններ, որտեղ տնային տնտեսությունների 20-50%-ն օգտագործում է յոդացված կերակրի աղ:
IV խումբ. երկրներ կամ տարածաշրջաններ, որտեղ տնային տնտեսությունների 20%-ից պակասն օգտագործում է յոդացված կերակրի աղ:
Միանգամայն տրամաբանական է, որ այն երկրներում, որտեղ տնային տնտեսությունների ավելի քան 90%-ն օգտագործում է յոդացված կերակրի աղ, այսինքն յոդի անբավարարությունը գործնականում վերացվել է,բնակչության ոչ մի խմբում լրացուցիչ պրոֆիլակտիկայի կարիք չկա, ներառյալ հղիների և կերակրող կանանց շրջանում:
Գործնականում բնակչության տարբեր խմբերի համար խորհուրդ տրվող յոդի օրական դեղաչափն է ․
- հղիներին և կերակրող կանանց 250 մկգ օրական
- վերարտադրողական տարիքի կանանց 150 մկգ օրական
- 2 տարեկանից փոքր երեխաներին 90 մկգ օրական
- Մինչև 6 ամսեկան երեխաները յոդի անհրաժեշտ քանակը ստանում են կրծքի կաթի միջոցով։
Նյութը՝ Tempus MED Clinic գինեկոլոգ MD, Gayane Pargevi Sahakyan