Friday, October 10, 2025
ՀիվանդություններՆորություններԲժիշկներ և հարցազրույցներ

Ի՞նչ պետք է իմանալ ալկոհոլի մասին շաքարային դիաբետի ժամանակ

🥂Ալկոհոլը ազդում է գլյուկոզայի մակարդակի վրա, այն բարձրանում է խմիչքում առկա շաքարի հաշվին, այդ ռիսկը ավելի է բարձրանում, երբ ալոկոհոլին ավելացնում են հավելյալ շաքար, օրինակ՝ քաղցր գինի, լիկյոր, քաղցր կոկտելներ և այլն:
🥂Ալկոհոլը կարող է ունենալ նաև հակառակ ազդեցությունը՝ շաքարը կարող է իջնել ալկոհոլը ընդունելուց 7֊8 ժամ անց, հաճախ այն ընկնում է գիշերային ժամերի, երբ քնած եք և կարող եք չզգալ հիպոգլիկեմիան՝ սա կրկնակի վտանգավոր է:
🥂Ծանր հիպոգլիկեմիայի հավանականությունը հատկապես մեծ է, երբ ալկոհոլի քանակությունը շատ է լինում, իսկ ընդունած սննդի քանակը քիչ։ Ինչպես նաև այն մարդկանց մոտ, ովքեր ստանում են ինսուլինոթերապիա կամ սուլֆանիլ միզաթթվի պրեպարատներ(դիաբետոն, ամարիլ, գլյուկովանս…)։
💫Ալկոհոլի օգտագործման կանոնները շաքարային դիաբետի դեպքում։
❄️Օգտագործեք ալկոհոլը չափավոր.
🥂Ըստ միջազգային ուղեցույցների`
կանանց օրական չափաբաժինը՝ 1 բաժակ(30գ), տղամարդկանց դեպքում`
օրական 2 բաժակ(60գրամ)։
🥂Սակայն հիշեք, որ ալկոհոլի անվտանգ քանակություն չկա !
🥁մի օգտագործեք ալկոհոլ, եթե ձեզ մոտ գլյուկոզան արյան մեջ դժվար է կառավարվում
🥁չափեք գլյուկոզան ալկոհոլ ընդունելուց առաջ և հետո, ինչպես նաև 7֊8 ժամ անց կամ հաջորդ օրը
🥁պահեք ձեզ մոտ որևէ քաղցր հյութ կամ շաքար, որպեսզի հիպոգլիկեմիայի դեպքում կարողանաք ձեզ օգնել
🥁խուսափեք քաղցր ալկոհոլային խմիչքներից, հատկապես, եթե ստանում եք ինսուլինոթերապիա
🥁միշտ զուգահեռ կերեք սնունդ, իհարկե ոչ պարզ ածխաջրերի տեսքով, այլ խառը ուտեստներ, որոնք պարունակում են երկար ածխաջրեր, ճարպեր և սպիտակուցներ:
Նյութը ՝ Anushik Mirzoyan

Leave a Reply

x Close

Like Us On Facebook