Մկանային ջղաձգումների(սպազմեր) առաջացման պատճառներն ու բուժման ժողովրդական բաղադրատոմսեր
Մկանային սպազմերը շատերին են անհանգստացնում և կարող են առաջանալ տարբեր պատճառներով: Հաճախ դրանք կարող են առաջացնել ուժեղ ցավեր և անհարմարություններ պատճառել: Հիմնականում մարդիկ զգում են դա միայն արթնանալուց հետո կամ քնելուց առաջ:Այս մասին գրում է tert.am-ը:
Պատճառները
Չնայած, որ ջղաձգումները լուրջ հիվանդություն չեն համարվում, դրանք կարող են պայմանավորված լինել առողջական տարբեր խնդիրներով, այդ թվում նաև ջրազրկմամբ: Ջղաձգումների պատճառ կարող են հանդիսանալ նաև ալկոհոլի չարաշահումը և հարթաթաթությունը: Ավելի լուրջ դեպքերում դրանք կարող են լինել երիկամների որոշ հիվանդությունների ախտանշան:
Մկանային ջղաձգումները կարող են առաջանալ ծանր մարզումների, մկանային վնասվածքի, կամ երկար ժամանակ ֆիզիկական ակտիվության բացակայության պատճառով:
Երբեմն մկանային սպազմի պատճառ կարող են դառնալ նաև օրգանիզմում կալիումի պակասը կամ ցուրտ եղանակը:
Ինչ միջոցներ կարելի է ձեռնարկել մկանային ջղաձգումների դեմ
Անգլիական աղ (epsom salt)
Անգլիական աղն առհասարակ շատ օգտակար է օրգանիզմի համար, սակայն այն բուժում է նաև մկանային ջղաձգումները: Բացի այդ, այս աղն օգնում է բուժել սրտի հետ կապված խնդիրներն ու շաքարային դիաբետը և կարգավորել զարկերակային բարձր ճնշումը:
Հարկավոր է լոգանքի վաննայի մեջ լցրած տաք ջրին ավելացնել անգլիական աղ, լավ խառնել և ոտքերը 20 րոպե դնել այդ ջրի մեջ: Այս պրոցեդուրան կօգնի մեղմացնել ցավը, սակայն եթե առաջին անգամից բարելավում չնկատվի, ապա կարելի է կրկնել պրեցեդուրան նաև հաջորդ օրը:
Դեղին մանանեխ
Մանանեխը հարուստ է մագնեզիումով, ուստի շատ օգտակար է ջղաձգումների դեպքում: Որպես կանոն՝ 2 գդալ մանանեխ օգտագործելու դեպքում կարելի է արդյունավետ կերպով ազատվել ջղաձգումից:
Բացի այդ, մանանեխը պարունակում է քացախաթթու, որը պատասխանատու է օրգանիզմում ացետիլխոլինի արտադրման համար: Այս միացությունը խթանում է մկանային ակտիվությունն ու պահպանում դրանց առողջությունը:
Ջղաձգումների բուժումը
· 1 բաժակ (կամ ճաշի գդալ) խնկածաղիկ (душица, օրեգանո)
· 1 բաժակ (կամ ճաշի գդալ) խնկունի (розмарин),
· 1 բաժակ (կամ ճաշի գդալ) անիսոնի սերմեր,
· 1 բաժակ (կամ ճաշի գդալ) մեխակ:
Պատրաստման եղանակը.
Բոլոր բաղադրիչները խառնել, ավելացնել 2 բաժակ ջուր և եփել թույլ կրակի վրա այնքան ժամանակ, մինչև եղած հեղուկը դառնա կես բաժակ: Այս թուրմը ցանկալի է խմել քնելուց առաջ:
Նյութի աղբյուրը՝ healthyfoodhouse.com