Ցելիակիա:Գլյուտենի հանդեպ անտանելիություն

 Ցելիակիան առաջանում է որոշակի ժառանգական նախատրամադրվածություն ունեցող անհատների մոտ և դրսևորվում է որպես հացահատիկների մեջ պարունակվող սպիտակուցի՝ գլյուտենի հանդեպ անտանելիությամբ: Այս հիվանդության ժամանակ խախտվում է ջրի, էլեկտրոլիտների, միկրոէլեմենտների, վիտամինների և հիմնական սննդային բաղադրամասերի ներծծումը, քանի որ բարակ աղիների լորձաթաղանթում տեղի են ունենում ատրոֆիկ պրոցեսներ:
Հիվանդության  հիմնական կլինիկական նշաններն են
  1.  քրոնիկ լուծ՝ հաճախակի (օրը 10-12 անգամ), գարշահոտ, գորշագույն, փայլուն, շիլայանման
  2. քաշի կորուստ և քաշի ավելացման դանդաղում
  3. փսխում
  4. փորացավ
  5. գունատություն
  6. նյարդաբանական ախտանիշներ՝ ապաթիա, անհանգստություն, ցնցումներ
  7. ախորժակի անկում
  8. անեմիա
  9. ռախիտի նշաններ
  10. որովայնի փքվածություն

    Այս ախտանշները կարող են ի հայտ գալ սննդի մեջ հացամթերք ներմուծելուց մի քանի ամիս կամ տարի անց (երեխաների մոտ)
    Բուժում

 Միակ բուժումը խիստ գլյուտենազերծ սննդակարգն է որը հիվանդնրը պետք է հետևեն ամբողջ կյանքի ընթացում:Այն պետք է սկսել միայն բժշկի կողմից ախտորոշումը հաստատելուց հետո:
Սննդակարգում արգելվում է ցորենի , տարեկանի, վարսակ և գարու օգտագործումը:

Ներկայացնում ենք  գլուտեինազերծ սննդակարգ

             Թույլատրվող մթերքներ                                          Չթույլատրվող մթերքներ

  1. եգիպտացորենի օսլա, լոբազգինների              1. բոլոր ալյուրներրը պատրաստված
    սիսեռ, լոբի ալյուր,սոյայի ալյուր,                        ցորենից, սպիտակ ալյուր, ցորենի սերմ,
    նուշ, բրինձի թեփ, արևածաղիկ                          հաճար, պաքսիմատներ, հնդկաձավար                           կարտոֆիլի օսլա                                                              հնդկացորեն, կորեկ        
  2.  եգիպտացորենից , բրինձից պատրաստ         2.վերը նշվածներով պատրաստած            
    ված տաք կամ սառը շիլա                                                              շիլաներ
  3. կաթ- թարմ, չոր, առանց շաքարի կամ             3.կաթնային կոկտեյլներ, ոչ կաթնային
    խտացրած կաթ, թթվասեր, յոգուրտ                     կրեմներ, կոմերցիոն հեղուկ շոկոլադ
  4. միս- թարմ, ձուկ,  ընտանի թռչունների            4.Որոշ պահածոյացված ձկան կամ բանջ
    միս, ձու, նրբերշիկ և պատրաստի  փա               րեղենային սուպեր, սառեցված մսեր,
    թեթավորված մսամթերքներ՝ առանց                                  բուտերբրոդներ,  կոլոլակ,   մսի                                գլուտեին պարունակող                                    կարկանդակ
  5. պանիր- հասունացած մանիր, կաթնաշոռ,       5.հալած պանիր, պանրեանման մթերք
    սերուցքային պանիր, մշակված քիչ յուղա           ներ
    յին կամ անյուղ պանիր
    (100 Չեդեր, Շվեյցարական, Պարմեզան)
  6. մրգեր-թարմ, սառեցված, չորացված կամ         6.մշակված կամ խտացված մրգային
    կոնսերվացրած մրգեր  և այլն                                           լցոնով կարկանդակներ և այլն

                                                                                         

                                                                                         Ապրեք Առողջ…

                                                                                                               Պատրաստեց Բ.Գ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

x Close

Like Us On Facebook