ՓՈՐԿԱՊՈՒԹՅԱՆ ՊԱՏՃԱՌՆԵՐԸ
Փորկապությունը կարող է ուղեկցվել մի շարք ընդհանուր երևույթներով, ընդհանուր թուլություն, տկարություն, գլխացավ, գրգռվածություն, անքնություն, ախորժակի բացակայություն, սրտղփոց, քրտնոտություն, որովայնի անորոշ ցավեր:
Փորկապության պատճառ կարող են լինել`
– Սննդակարգում բանջարեղեն և մրգեր քիչ օգտագործելը
– ոչ բավարար քանակությամբ հեղուկներ ընդունելը
– ֆիզիկական ակտիվության պակասը
– սանհանգույց գնալու հետաձգումը
– հղիությունը
– հոգեբանական խնդիրները և հոգեկան հիվանդությունները` դեպրեսիա, տագնապ և այլն
– նյարդաբանական հիվանդությունները
– ուղիղ աղու հիվանդությունները`թութք ճաք, ուռուցք
– աղեստամոքսային ուղու հիվանդությունները` բնածին արատներ, խոցային հիվանդություն
– նյութափոխանակության և հորմոնային խանգարումները` շաքարային դիաբետ,
վահանաձև գեղձի հիվանդություններ, երիկամային անբավարարություն
–ջրաաղային փոխանակության խանգարումները
– որոշ դեղորայքի օգտագործումը`հակադեպրեսանտներ,զարկերակային ճնշումն իջեցնղ,ստամոքսի թթվայնությունն իջեցնող, հակաալերգիկ և այլ դեղեր
Փորկապության բուժման կարևորագույն ձևերից է աղիքների ամենօրյա դատարկման սովորությունը:Կարևոր նշանակություն ունի ռացիոնալ սնունդը,ցանկալի է այն ընդունել միշտ նույն ժամին:Սննդակարգում հարկավոր է օգտագործել բանջարեղեն`գազար,ճակնդեղ,կաղամբ,լոլիկ, վարունգ,սմբուկ,նեխուր, ծաղկակաղամբ ինչպես նաև մրգեր, հատապտուղներ, կաթնաթթվային սննդամթերք, բուսական յուղեր և մեղր: