Մակաբուծային հիվանդության ախտանշաններն
#Մակաբուծային հիվանդությունների տարածման հիմնական պատճառը սանիտարակենցաղային գործոն է՝ բնակավայրի սանիտարական վիճակը և բնակչության կենցաղային սովորույթները։
Մարդու օրգանիզմում մակաբույծները բարդացնում են հիվանդությունների ընթացքը, իջեցնում օրգանիզմի դիմադրողականությունը, կարող են խցանել լեղապարկի և ենթաստամոքսային գեղձի ծորանները, կլանում են սննդանյութերի և վիտամինների որոշակի քանակ։
Մակաբուծային հիվանդության ախտանշաններն են.
հոգնածության զգացումը,
ախորժակի անկում կամ անսովոր բարձրացում,
ցավեր որովայնի շրջանում,
սրտխառնոց, փսխում,
լուծ կամ փորկապություն,
գլխացավ, գլխապտույտ,
քնի խանգարում,
սակավարունություն,
զանազան ալերգիկ ախտանշաններ և այլն:
Վարակի կանխարգելման հիմնական միջոցներն են.
Ձեռքերի հիգիենայի պահպանումը,
Մրգի, կանաչեղենի և բանջարեղենի մանրակրկիտ, հոսող ջրի տակ լվացումը,
Սննդում հում կամ կիսաեփ մսի օգտագործման բացառումը,
ԱԽՏԱՆՇԱՆՆԵՐԻ ԴԵՊՔՈՒՄ ԱՆՀԱՊԱՂ ԴԻՄԵ՛Ք ԲԺՇԿԻ։
Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնի ռեֆերենս լաբորատոր կենտրոն մասնաճյուղում իրականացվում են մակրոսկոպիկ, մանրադիտակային, իմունաքրոմատոգրաֆիկ և իմունաֆերմենտային հետազոտություններ՝ մակաբուծային հիվանդությունների վաղ և արդյուվետ ախտորոշման նպատակով: