5 խորհուրդ՝ ինչպես կանխել երիկամի քարերի առաջացումը
«ԱՅՍ ՄԱՍԻՆ ՀԱՂՈՐԴՈՒՄ Է NEWS.am Medicine
Երիկամներում քարերը տարածված խնդիր են Հայաստանում եւ աշխարհի մյուս երկրներում։ Վիճակագրության համաձայն՝ Երկիր մոլորակի բնակչության առնվազն 15 տոկոսը կյանքում գոնե մեկ անգամ բախվել է այդ խնդրին։ Կարելի՞ է արդյոք կանխել միզաքարային հիվանդությունը։
- Շատ ջուր խմեք
Ջրազրկումը միզաքարային հիվանդության զարգացման ռիսկի գործոններից մեկն է։ Այդ պատճառով այս հիվանդության կանխարգելման առաջին խորհուրդը շատ ջուր խմելն է։ Կանանց խորհուրդ են տալիս օրական առնվազն 9 բաժակ հեղուկ խմել, իսկ տղամարդկանց՝ առնվազն 13։ Նախընտրելի է մաքուր ջուրը, քանի որ սուրճը, գազավորված ու քաղցր ըմպելիքները, ի տարբերություն ջրի, մեծացնում են քարագոյացման ռիսկը։
- Ավելի քիչ աղ օգտագործեք
Սննդակարգում աղի մեծ քանակությունը հանգեցնում է ջրազրկման, այդ պատճառով խորհուրդ է տրվում օրական 5 գրամից շատ աղ չուտել։ Մի՛ մոռացեք, որ պահածոյացված եւ վերամշակված մթերքները՝ երշիկը, ապխտած միսը, կիսաֆաբրիկատները, կարտոֆիլի չիփսերը մեծ քանակությամբ աղ են պարունակում։
- Ավելի քիչ սուրճ ու քաղցր ըմպելիքներ խմեք
Կոֆեինն արագացնում է նյութափոխանակությունը եւ կարող է ջրազրկման հանգեցնել: Մեծահասակների համար խորհուրդ տրվող վերին սահմանը կազմում է կոֆեինի օրական 400 միլիգրամը, որը համարժեք է սուրճի մոտ 4 գավաթին: Կարեւոր է հիշել, որ որոշ գազավորված եւ էներգետիկ ըմպելիքներ, շոկոլադը եւ թեյը նույնպես կոֆեին են պարունակում, այդ պատճառով սրանք նունպես մեծացնում են երիկամներում քարագոյացման հավանականությունը:
Ինչ վերաբերում է քաղցր ըմպելիքներին, դրանք նույնպես կապված են քարագոյացման մեծ վտանգի հետ, ուստի խորհուրդ է տրվում դրանց օգտագործումը եւս սահմանափակել:
- Առողջ քաշ պահպանեք
Վտանգի եւս մեկ գործոն է ավելորդ քաշը: Ցանկալի է ավելորդ քաշից աստիճանաբար ազատվել եւ անվտանգ եղանակներով: Ածխաջրերի փոքր եւ կենդանական սպիտակուցների մեծ պարունակությամբ սննդակարգերը նիհարելու համար արդյունավետ են, սակայն երիկամների վրա մեծ ծանրաբեռնվածություն են ստեղծում եւ կարող են մեծացնել քարագոյացման վտանգը:
- Ավելացրեք ցիտրատների օգտագործումը
Երիկամներում քարեր ունեցող մարդկանց գրեթե 60 տոկոսի մոտ ցածր է նաեւ ցիտրատների՝ կիտրոնաթթվային աղերի մակարդակը: Ցիտրատների մեծ պարունակությունը խոչընդոտում է երիկամներում քարագոյացմանը: Ցիտրատների լավ աղբյուր է համարվում կիտրոնի կամ լայմայի, նարինջի հյութը, դդումը, մանգոյի հյութը, կարմիր պղպեղի որոշ տեսակներ, հատապտուղները, ծիրանը, արքայախնձորը: