Կերակրող մոր սնունդը և կրծքի կաթը
Հղիության և կրծքով կերակրելու շրջանում մորը շատ կալցիում է հարկավոր, որպեսզի երեխայի ոսկրային համակարգը արագ զարգանա: Ապացուցված է, որ կրծքով կերակրելը պաշտպանում է մոր ոսկրերը օստրոպորոզից: Մայրը- փոքրիկի ոսկրային համակարգը ձևավորելու համար անհրաժեշտ կալցիում կարող է ստանալ հետևյալ մթերքներից` սարդինա, լոսազգի ձկներ, բակլա, ընդեղեն, լոբազգիներ, կաղամբ, կանաչի, չամիչ, չոր թուզ, գազարի հյութ և այլն: Քանի- որ կաթնամթերքները կալցիումով ամենահարուստն են, պետք է ներառվեն կերակրող մոր սննդակարգում: Հեմոգլոբինի առաջացման համար , կերակրող մայրը պետք է սնվի երկաթով հարուստ սննդամթերքով. մսամթերքներ`երիկամներ, լյարդ, սիրտ, ձուկ, թռչնի միս: Երկաթի յուրացումը հեշտացնելու համար անհրաժեշտ է միաժամանակ օգտագործել C վիտամինով հարուստ սնունդ`մասուրի, սև հաղարջի, նարինջի և այլ մրգերի հյութեր: Կերակրելուց առաջ չի կարելի օգտագործել`սուրճ, մուգ թեյ, ալկոհոլային խմիչքներ: Վնասակար ազդեցություն ունեցող նյութերը կաթով անցնում են երեխային և ազդում նրա վրա: Մոր սնվելուց 9 ժամ հետո ,վնասակար ազդեցություն ունցող նյութերը փոքրիկին անհանգստություն են պատճառում, երեխան ծակծկոցներ, փորիկի ցավեր է ունենում:
Փոքրիկի անհանգստության պատճաները կարող են լինել` կոֆեին պարունակող մթերքները- ոչ ոգելից խմիչքնորը, շոկոլադը, սուրճը. մուգ թեյը և մրսածության դեմ կիրառվող մի շարք դեղամիջոցներ, որոնք պարունակում են կոֆեին: Կծու սննդի պատճառով կրծքի կաթը կարող է կծու համ ունենալ, եթե մայրն օգտագործել է կծու, կամ սխտոր: Ոչ մի սննդամթերք չի կարելի չարաշահել: Եթե մայրիկը հետևում է իր սննդակարգին, և չի օգտագործում վնասակար ազդեցությու ունեցող մթերքներ, բայց երեխան շարունակում է անհանգիստ լինել, պետք է դիմել բժշկի, փոքրիկին անհանգստացնող պատճառները կանխելու համար:
Ապրեք առողջ
պատրաստեց`Ա. Հարությունյան