Ալկոհոլիզմ (հարբեցողություն)
Հարբեցողությունը բժշկության մեջ համարվում է հիվանդություն՝ մասնավորապես կախվածություն։Հարբեցողության պատճառ կարող են դառնալ շրջակա միջավայրը, լարվածությունը, հոգեկան առողջությունը, ընտանեկան պատմությունը, տարիքը, էթնիկական խումբը և սեռը։ Ալկոհոլի էական չափաբաժինը ուղեղում փոփոխությունների պատճառ կարող է դառնալ, սակայն մինիմալ օգտագործումն էլ կարճ ժամանակահատվածում կարող է փոփոխություններ առաջացնել։ Ալկոհոլի սխալ օգտագործումը կարող է վնասել մարմնի բոլոր օրգանները՝ ներառյալ ուղեղը։ Խրոնիկական ալկոհոլի կուտակվող թույնը կարող է առաջացնել և բժշկական և հոգեբուժական խնդիրներ։
Գառնեղերդ- баранец. 10 գ մանրած հումքի վրա լցնել 1 բաժակ (200 գ ) ջուր և թույլ կրակի վրա 15 րոպե եռացնել: Ապա եփուկը սառեցնել, ավելցնել գոլորշիացածի չափ ջուր (այնքան, որ նորից դառնա 200 գ) , քամել: Օգտագորվում է միայն թարմ պատրաստված հյութը կամ սառնարանում 2 օրից ոչ ավելի պահվածը: Եթե սպիրտային խմիչք օգտագործելուց առաջ խմեն հյութից, խմիչքը կառաջացնի սրտխառնոց, փսխում, մկանային դող, քրտնարտադրություն, արյան ճնշումը կնվազի, շնչառությունն ու սրտի աշխատանքը կվատանա: Բժշկական պրակտիկայում թույլատրվում է օգտագործել գառնեղերդի 5%- անոց լուծույթը ալկոհոլիզմի բուժման նպատակով: Բարձր չափաքանակները կարող են նաև մահվան պատճառ դառնալ:
20 գ. օշինդրի և ուրցի խառնուրդը (1:3 հարաբերությամբ ) եփել 200 գ ջրում: Խմել օրական 2-3 անգամ մեկական ճաշի գդալ: Օգտագործել 2-3 ամիս: