Monday, May 6, 2024
ՆորություններԱռողջ ապրելակերպտեսանյութեր

Յամայկայի բուրավետ պղպեղ

Այս պտուղներն իրենցից ներկայացնում են հատապտուղներ, սկզբում կապտականաչավուն հատապտուղներ են. չորացումից հետո անհարթ, երկուսից երեք անգամ ավելի մեծ շագանակագույն հատիկներ են, քան սև պղպեղը, որը պարունակում է մինչև 4%-անոց եթերայուղ։ Համեմունքն ունի անուշ բույր, կծու համ և հիշեցնում է սև պղպեղի, մեխակի, մշկընկույզի և դարչինի խառնուրդ։

Ամբողջական հատիկն ավելացվում է մսային ապուրների, մարինադների, մսային սոուսների (ավելի հազվադեպ՝ ձկնային կերակրատեսակներում) և օգտագործումից առաջ հանվում են ուտեստի միջից, քանի որ այն համը տալիս է տապակած մսին, հատկապես թռչնամսին։ Հատիկավոր պղպեղը ջրի մեջ թույլ է լուծվում։ Աղացած վիճակում հատիկավոր պղպեղն ավելացվում է միայն հրուշակեղենի խմորի մեջ (քաղցրաբլիթ, թխվածքաբլիթ, կեքս)՝ որպես համեմված խառնուրդների բաղադրիչներից մեկը։ Բուրավետ պղպեղը պարունակում է պիմենտոյի յուղ, որն օգտագործվում է լիկյորների արտադրության մեջ, ինչպես նաև կոսմետիկական արդյունաբերության մեջ՝ օծանելիքների և օճառների արտադրության համար։ Դրա հիմնական բաղադրիչներն են՝ էվգենոլը, կարիոֆիլլենը, ցինեոլը, ֆելլանդրենը։

Leave a Reply

x Close

Like Us On Facebook