Ստամոքսաբորբ (Գաստրիտ)
Ստամոքսաբորբն իրենիցներկայացնում է ստամոքսի լորձաթաղանթի բորբոքային հիվանդություն։
Պատճառները
Ստամոքսաբորբի առաջացման պատճառները բազմազան են։ Սուր ստամոքսաբորբն սովորաբար առաջանում է վատորակ մթերք օգտագործելուց, ինչպես նաև կոշտ, կծու, շատ տաք կամ սառը սննդից ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռվելուց։
Քրոնիկական ստամոքսաբորբն առաջանում է սնման ռեժիմի մշտական խանգարման հետևանքով։ Հիմն, պատճառներից է ալկոհոլի օգտագործումը, որը, գրգռելով ստամոքսի լորձաթաղանթը, առաջացնում է անատոմիական փոփոխություններ։ Քրոնիկական ստամոքսաբորբըկարողէառաջանալառանցբժշկինշանակմանևհսկողության որոշ դեղանյութերի՝ հատկապես ացետիլսալիցիլաթթվի (ասպիրին), բութադիոնի և այլ ցավամոքիչների ու ջերմիջեցնողների մշտական օգտագործումից։ Քրոնիկական ատամոքսաբորբի առաջացմանը նպաստում են ատամների բացակայությունը, բերանի խոռոչում և ըմպանում քրոնիկական վարակի օջախները (ոսկրափուտային ատամներ, նշագեդձերի բորբոքում)։ Լեղապարկի, լյարդի, ենթաստամոքսային գեղձիհիվանդությունները ևս նպաստում են քրոնիկական ստամոքսաբորբիհամառ ընթացքին։
Սուր ստամոքսաբորբի ժամանակ պետք է շտապ դիմել բժշկի:
Ստամոքսաբորբի առաջացման պատճառները բազմազան են։ Սուր ստամոքսաբորբն սովորաբար առաջանում է վատորակ մթերք օգտագործելուց, ինչպես նաև կոշտ, կծու, շատ տաք կամ սառը սննդից ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռվելուց։
Քրոնիկական ստամոքսաբորբն առաջանում է սնման ռեժիմի մշտական խանգարման հետևանքով։ Հիմն, պատճառներից է ալկոհոլի օգտագործումը, որը, գրգռելով ստամոքսի լորձաթաղանթը, առաջացնում է անատոմիական փոփոխություններ։ Քրոնիկական ստամոքսաբորբըկարողէառաջանալառանցբժշկինշանակմանևհսկողության որոշ դեղանյութերի՝ հատկապես ացետիլսալիցիլաթթվի (ասպիրին), բութադիոնի և այլ ցավամոքիչների ու ջերմիջեցնողների մշտական օգտագործումից։ Քրոնիկական ատամոքսաբորբի առաջացմանը նպաստում են ատամների բացակայությունը, բերանի խոռոչում և ըմպանում քրոնիկական վարակի օջախները (ոսկրափուտային ատամներ, նշագեդձերի բորբոքում)։ Լեղապարկի, լյարդի, ենթաստամոքսային գեղձիհիվանդությունները ևս նպաստում են քրոնիկական ստամոքսաբորբիհամառ ընթացքին։
Ախտանշանները
Սուր ստամոքսաբորբի ժամանակ պետք է շտապ դիմել բժշկի:
Բուժումն արդյունավետ կլինի միայն բժշկի նշանակած սննդակարգին հետևելիս։ Սովորաբար սուր երևույթները մեղմանալուց հետո խորհուրդ է տրվում հեղուկ տաք սնունդ՝ ոչ յուղալի ապուրներ, նոսր արգանակ, անուշապուր, կեֆիր, այնուհետև՝ ջրիկ շիլաներ, կարտոֆիլի խյուս, թերխաշ ձու, տրորած միս, շոգեխաշած կոտլետներ, պաքսիմատ։ Սննդակարգի ընդլայնումը բանջարեղենով, մրգով, կաթնաշոռով, խաշած մսով, ձկով, ձվածեղով և այլ մթերքներով կատարվում Է աստիճանաբար՝1,5-2 շաբաթվա ընթացքում, սննդի լավ մարսման և ինքնազգացողության լավացման դեպքում։Սուր ստամոքսաբորբի կանխարգելումը ներառում է սննդամթերքի սանիտարական հսկողության միջոցառումներ՝ դրանց պատրաստման, պահպանման և վաճառքի բոլոր փուլերում։ Կարևոր է նաև սննդի հիգիենայի անհատական կանոնների պահպանումը՝ խուսափել չեփած մթերք, ինչպես նաև կծու կերակրատեսակներ, համեմունքներ, մարինադներ օգտագործելուց։
Քրոնիկական ստամոքսաբորբի կանխարգելման համար շատ կարևոր են սննդի ռեժիմի պահպանումը և ռացիոնալ սնուցումը (օրը 4 անգամ)։ Սնունդը պետք է լինի բազմազան, վիտամիններով հարուստ, ստամոքսը չգրգռող։ Պետք է հրաժարվել գերսնվելուց և սպիրտային խմիչքներ օգտագործելուց։ Անհրաժեշտ է ժամանակին բուժել հիվանդ ատամները, սուր և քրոնիկական հիվանդությունները և չօգտագործել ստամոքսի լորձաթաղանթը վնասող դեղեր։