ՔԱՂՑՐԻՑ ԿԱԽՎԱԾՈՒԹՅԱՆ ՊԱՏՃԱՌՆԵՐ
Պատճառ թիվ 1. Սննդակարգի մեջ սննդարար նյութերի պակաս
Մենք հաճախ ցանկանում ենք քաղցր ուտել, երբ մեր օրգանիզմը հագեցած չէ օգտակար տարրերով կամ պակասում են որոշ կարևոր միկրոէլեմենտներ: Այդ դեպքում անհրաժեշտ է վերանայել ձեր սննդակարգը և դրան ավելացնել այն, ինչը պակասում է հագեցվածությանը՝ սպիտակուցներ, մրգեր, բանջարեղեն կամ ընկույզներ: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ շատ սպիտակուց պարունակող նախաճաշ օգտագործելը նվազեցնում է ամբողջ օրվա ընթացքում շաքարի փափագը:
Պատճառ թիվ 2. Սթրեսի պատճառով հորմոնալ խանգարումներ
Վատ քունը, քիչ հանգստանալը և այլ սթրեսային երևույթները փոխում են մեր հորմոնալ համակարգը: Մեծ քանակությամբ արտադրվում է սթրեսի հորմոն, ինչպիսին է կորտիզոլը: Կորտիզոլը մասնակցում է ճարպային բջիջների սինթեզմանը, որի նպատակն է մարմինը պաշտպանել սթրեսի ազդեցությունից: Մարմինը չի կարող հասկանալ, թե ինչու է կորտիզոլի մակարդակը բարձրանում, լինի դա քնի պակասի պատճառով, թե սովի կամ հուզական սթրեսի պատճառով, բայց դա հաճախ քաղցրավենիք ուտելու ցանկություն է առաջացնում վերականգնվելու համար: Դա պայմանավորված է նրանով, որ ուղեղը ազդանշան է ուղարկում կորտիզոլի քանակությունը նվազեցնելու համար, և միայն ինսուլին հորմոնը կարող է նվազեցնել այդ հորմոնը: Բայց, որպեսզի ինսուլին հորմոնը սկսի արտազատվել, անհրաժեշտ է բարձրացնել արյան մեջ շաքարը: Հենց արյան մեջ ավելացած շաքարի վրա է, որ ինսուլինը սկսում է արտազատվել: Եվ հենց ինսուլինն է ճնշում սթրեսի հորմոնը: Դա արատավոր շրջան է, որը կոչվում է նաև հորմոնալ խանգարում:
Պատճառ թիվ 3․ Հուզական անզգայացում
Քաղցր բաները բավականին լավ են «խեղդում» տխրությունը, հուսահատությունը, թախիծը, դժգոհությունը, միայնության զգացումը: Ուժեղ հուզական անհանգստությունը դառնում է պակաս ինտենսիվ: Հաճախ մանկության տարիներին մենք գտնում ենք հույզերի և զգացմունքների հետ վարվելու այդ լավ միջոցը, այնուհետև այն վերածվում է սովորության: Եթե դուք ունեք նման սովորություն, ապա հոգեբանի օգնությամբ դուք պետք է սովորեք ընդունել ձեր զգացմունքները և համարժեքորեն «կառավարել» դրանք:
Պատճառ թիվ 4. Փորձել խեղդել կպչուն մտքերը
Նման կերպ մենք պայքարում ենք տհաճ օբսեսիվ մտքերի դեմ: «Ես վատն եմ», «նորից ձախողում», «վաղը տհաճ խոսակցություն կլինի», «ես ոչինչ չեմ հասցնում», այդպիսի մտքերը գրավում են մեր գիտակցությունը՝ ավելացնելով անհանգստությունը մեր հոգու մեջ: Բայց փրկիչ շոկոլադը մոտակայքում է, գուցե թեյ խմելու ժամանակն է և հանգստություն զգալու: Ծանո՞թ իրավիճակ է:
Պատճառ թիվ 5․ Հաճույք ստանալու հեշտ միջոց
Եթե մենք չենք կարող վայելել աշխատանքը, սեքսը, շփումը կամ ինչ-որ այլ բան, մենք ուրախությամբ ուտում ենք մի քանի կտոր շոկոլադ, մի երկու կտոր տորթ կամ մի բուռ սիրված քաղցրավենիք: Կազմեք այն հաճույքների ցուցակը, որոնք պակասում են ձեր կյանքում: Միգուցե ժամանակն է սիրաշահել ձեզ այլ բաներով, քան պարզապես քաղցրավենիքով:
Պատճառ թիվ 6. Ֆիզիկական գործունեության բացակայություն
Եթե դուք չեք նվազեցնում կորտիզոլը, որը վերը նշված էր, կարող է առաջանալ գերհոգնածություն, չնայած այն հանգամանքին, որ օրգանիզմը իրական ֆիզիկական ծանրաբեռնվածություն չի ունեցել: Մեր օրգանիզմը խրախուսում է իրական ֆիզիկական գործունեությունը էնդորֆինների պոռթկումներով: Իր հերթին, էնդորֆինների պակասը քաղցրավենիքի է «ձգտում»: Բազմաթիվ ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ մարդիկ, ովքեր օրական զբաղվում են առնվազն 30 րոպե ֆիզիկական գործունեությամբ, ավելի քիչ հավանական է, որ գերսպառեն շաքար պարունակող սնունդ: