Thursday, May 2, 2024
Հոգեբանի անկյունՆորություններ

ՔԱՂՑՐԻՑ ԿԱԽՎԱԾՈՒԹՅԱՆ ՊԱՏՃԱՌՆԵՐ

Պատճառ թիվ 1. Սննդակարգի մեջ սննդարար նյութերի պակաս

Մենք հաճախ ցանկանում ենք քաղցր ուտել, երբ մեր օրգանիզմը հագեցած չէ օգտակար տարրերով կամ պակասում են որոշ կարևոր միկրոէլեմենտներ: Այդ դեպքում անհրաժեշտ է վերանայել ձեր սննդակարգը և դրան ավելացնել այն, ինչը պակասում է հագեցվածությանը՝ սպիտակուցներ, մրգեր, բանջարեղեն կամ ընկույզներ: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ շատ սպիտակուց պարունակող նախաճաշ օգտագործելը նվազեցնում է ամբողջ օրվա ընթացքում շաքարի փափագը:

🍬 Պատճառ թիվ 2. Սթրեսի պատճառով հորմոնալ խանգարումներ

Վատ քունը, քիչ հանգստանալը և այլ սթրեսային երևույթները փոխում են մեր հորմոնալ համակարգը: Մեծ քանակությամբ արտադրվում է սթրեսի հորմոն, ինչպիսին է կորտիզոլը: Կորտիզոլը մասնակցում է ճարպային բջիջների սինթեզմանը, որի նպատակն է մարմինը պաշտպանել սթրեսի ազդեցությունից: Մարմինը չի կարող հասկանալ, թե ինչու է կորտիզոլի մակարդակը բարձրանում, լինի դա քնի պակասի պատճառով, թե սովի կամ հուզական սթրեսի պատճառով, բայց դա հաճախ քաղցրավենիք ուտելու ցանկություն է առաջացնում վերականգնվելու համար: Դա պայմանավորված է նրանով, որ ուղեղը ազդանշան է ուղարկում կորտիզոլի քանակությունը նվազեցնելու համար, և միայն ինսուլին հորմոնը կարող է նվազեցնել այդ հորմոնը: Բայց, որպեսզի ինսուլին հորմոնը սկսի արտազատվել, անհրաժեշտ է բարձրացնել արյան մեջ շաքարը: Հենց արյան մեջ ավելացած շաքարի վրա է, որ ինսուլինը սկսում է արտազատվել: Եվ հենց ինսուլինն է ճնշում սթրեսի հորմոնը: Դա արատավոր շրջան է, որը կոչվում է նաև հորմոնալ խանգարում:

🍬 Պատճառ թիվ 3․ Հուզական անզգայացում

Քաղցր բաները բավականին լավ են «խեղդում» տխրությունը, հուսահատությունը, թախիծը, դժգոհությունը, միայնության զգացումը: Ուժեղ հուզական անհանգստությունը դառնում է պակաս ինտենսիվ: Հաճախ մանկության տարիներին մենք գտնում ենք հույզերի և զգացմունքների հետ վարվելու այդ լավ միջոցը, այնուհետև այն վերածվում է սովորության: Եթե դուք ունեք նման սովորություն, ապա հոգեբանի օգնությամբ դուք պետք է սովորեք ընդունել ձեր զգացմունքները և համարժեքորեն «կառավարել» դրանք:

🍬 Պատճառ թիվ 4. Փորձել խեղդել կպչուն մտքերը

Նման կերպ մենք պայքարում ենք տհաճ օբսեսիվ մտքերի դեմ: «Ես վատն եմ», «նորից ձախողում», «վաղը տհաճ խոսակցություն կլինի», «ես ոչինչ չեմ հասցնում», այդպիսի մտքերը գրավում են մեր գիտակցությունը՝ ավելացնելով անհանգստությունը մեր հոգու մեջ: Բայց փրկիչ շոկոլադը մոտակայքում է, գուցե թեյ խմելու ժամանակն է և հանգստություն զգալու: Ծանո՞թ իրավիճակ է:

🍬 Պատճառ թիվ 5․ Հաճույք ստանալու հեշտ միջոց

Եթե մենք չենք կարող վայելել աշխատանքը, սեքսը, շփումը կամ ինչ-որ այլ բան, մենք ուրախությամբ ուտում ենք մի քանի կտոր շոկոլադ, մի երկու կտոր տորթ կամ մի բուռ սիրված քաղցրավենիք: Կազմեք այն հաճույքների ցուցակը, որոնք պակասում են ձեր կյանքում: Միգուցե ժամանակն է սիրաշահել ձեզ այլ բաներով, քան պարզապես քաղցրավենիքով:

🍬 Պատճառ թիվ 6. Ֆիզիկական գործունեության բացակայություն

Եթե դուք չեք նվազեցնում կորտիզոլը, որը վերը նշված էր, կարող է առաջանալ գերհոգնածություն, չնայած այն հանգամանքին, որ օրգանիզմը իրական ֆիզիկական ծանրաբեռնվածություն չի ունեցել: Մեր օրգանիզմը խրախուսում է իրական ֆիզիկական գործունեությունը էնդորֆինների պոռթկումներով: Իր հերթին, էնդորֆինների պակասը քաղցրավենիքի է «ձգտում»: Բազմաթիվ ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ մարդիկ, ովքեր օրական զբաղվում են առնվազն 30 րոպե ֆիզիկական գործունեությամբ, ավելի քիչ հավանական է, որ գերսպառեն շաքար պարունակող սնունդ:

Leave a Reply

x Close

Like Us On Facebook