Thursday, May 2, 2024
ՆորություններԱռողջ ապրելակերպ

Գլխացավի առաջացման 10 պատճառ, որոնց մասին մարդիկ հաճախ են մոռանում

Մարդիկ հաճախ ենթադրում են, որ գլխացավը պայմանավորված չէ խնդրով, սակայն իրականում այն երբեք առանց որևէ պատճառի ի հայտ չի գալիս: Մասնագետների խոսքով՝ մարդիկ մոռանում են գլխացավի առաջացմանը նպաստող մի շարք գործոնների մասին, մինչդեռ դրանցից խուսափելը կօգնի խուսափել նաև ցավից:

 Կոֆեին

Քիչ քանակությամբ սուրճը կարող է շատ օգտակար լինել գլխացավերի դեմ պայքարում, սակայն չափազանց մեծ քանակությամբ սուրճ ու թեյ խմելու դեպքում մեծ է կոֆեինի գերդոզավորման հավանականությունը: Սա կարող է հանգեցնել անոթների տոնուսի փոփոխության, ինչն էլ կդառնա գլխացավի պատճառ: Բացի այդ, մեծ քանակությամբ կոֆեին օգտագործող մարդկանց մոտ գլխացավեր կարող են ի հայտ գալ սուրճի քանակությունը կտրուկ նվազեցնելու դեպքում:

Սխալ կեցվածք

Շատերն օրվա ընթացքում բավական երկար ժամանակ են անցկացնում համակարգչի առջև վատ կեցվածքով, ինչը շատ վնասակար է: Այս դեպքում ուսերը վեր են բարձրանում, իսկ գլուխը մոտենում է էկրանին, ինչը հանգեցնում է պարանոցի ու մեջքի մկանների մշտական լարվածության: Արդյունքում նման կեցվածքը փոխում է անոթների տոնուսն ու կարող է հանգեցնել գլխացավերի:

Քաղցի զգացում

Հաճախ գլխացավն սկսում է անհանգստացնել դեռ մինչ քաղցի զգացումի ի հայտ գալը: Սննդարար նյութերի պակասը հանգեցնում է արյան մեջ շաքարի մակարդակի կտրուկ անկման, իսկ այս գործընթացի մասին հուշող հիմնական ախտանշաններից մեկը գլխացավն է:

Մաստակ

Մաստակի երկարատև գործածության դեպքում գլխացավից խուսափել կարող է չհաջողվել, քանի որ ծամելու գործընթացը հանգեցնում է այտերի ու ծնոտի մկանների լարվածության, ինչն էլ իր հերթին ազդում է գլխի նյարդերի ու անոթների վրա:

Սթրես

Նյարդային ու գերզգայուն մարդիկ հաճախ են սթրեսի ենթարկվում, ինչն առաջին հերթին դրսևորվում է գլխացավով:

Եղանակի փոփոխություններ

Օդի ջերմաստիճանի կտրուկ բարձրանումը կամ նվազումը ոմանց դեպքում բացասաբար է անդրադառնում ամբողջ օրգանիզմի վրա: Եղանակային փոփոխությունները, մասնավորապես, ազդում են անոթների տոնուսի վրա, ինչը հանգեցնում է գլխացավերի:

Օծանելիք

Հաճախակի գլխացավերից կամ միգրենից գանգատվող մարդկանց համար օծանելիքի բույրերը կամ առհասարակ ինտենսիվ հոտերը կարող են դառնալ գլխացավի զարգացմանը նպաստող գործոններից մեկը:

Պանրի կամ երշիկի գործածություն

Որոշ դեպքերում երկար պահված պանրի կամ բորբոսով պանրի գործածությունը կարող է դառնալ գլխացավի նոպայի պատճառ: Սա պայմանավորված է դրանցում պարունակվող թիրամին նյութով: Ինչ վերաբերում է երշիկեղենին, ապա այն, ինչպես և վերամշակում անցած ցանկացած այլ մսամթերք, նույնպես պարունակում է թիրամին: Բացի այդ, այն հարուստ է նաև նիտրատներով, որոնք նույնպես կարող են դառնալ գլխացավի պատճառ:

Մարզումներ

Ակտիվ մարզումների ժամանակ ֆիզիկական գերլարվածությունը կարող է հավելյալ ծանրաբեռնվածություն դառնալ անոթների համար, ինչը բացասաբար կանդրադառնա դրանց վիճակի վրա: Բացի այդ, առատ քրտնարտադրությունը հանգեցնում է հանքանյութային բալանսի խանգարման, ինչն էլ նպաստում է գլխացավի զարգացմանը:

Պասիվ ծխելը

Անգամ այս դեպքում օրգանիզմում են հայտնվում նիկոտինն ու այլ տոքսինները, որոնք նեղացնում են արյունատար անոթներն ու բարձրացնում գլխացավի առաջացման հավանականությունը:

Նյութի աղբյուրը՝ med.tert.am

Leave a Reply

x Close

Like Us On Facebook