Փոքրիկի սննդի մեջ չպետք է լինի՝
Զգույշ եղեք՝
- Փոքրիկի ամանները պետք է առանձին լինեն և օգտագործելուց առաջ և հետո մաքուր լվանալ:
- Փոքրիկի սնունդը պետք է թարմ պատրաստված լինի և եթե անմիջապես չի օգտագորվելու, պետք է պահվի սառնարանում: Սննդի մնացորդը չպետք է օգտագործվի հաջորդ կերակրման ժամանակ, քանի երեխայի թքի հետ շփված սննդում մանրէները արագ բազմանում են և կարող են երեխայի ինֆեկցման պատճառ դառնալ:
- Հարկ չկա երեխայի համար փնտրել անթերի, կատարյալ մրգեր և բանջարեղեն: Դրանց աճեցման ժամանակ թունաքիմիկատների և պարարտանյութերի օգտագործումն ավելի հավանական է: Գերադասելի են սեզոնային և տեղում աճեցված մրգերն ու բանջարեղենները:
Փոքրիկի սննդի մեջ չպետք է լինի՝
- Պահածոյացված մթերք՝ տնային պայմաններում պատրաստված :
- Ծխահարված միս ու ձուկ, քանի որ դրանք կարող են մեծ քանակությամբ նիտրատներ կամ այլ քիմիկատներ պարունակել:
- Հում մսեղեն պարունակող սնունդ:
- Խոտային թեյեր, քանի որ դրանցում պարունակվող եթերները կարող են գրգռել երեխայի աղեստամոքսային համակարգը և խանգարել երկաթի և կալցիումի ներծծմանը աղիներում:
- Կոֆեին պարունակող մթերքներն ու խմիչքները երեխային ջղագրգիռ են դարձնում, խանգարվում է երկաթի և կալցիումի ներծծումը աղիների մեջ:
- Ալկոհոլ պարունակող ընպելիքներ:
- Արհեստական ընպելիքներ:
- Համեմունքներով հարուստ կերակուրներ, եթե երեխան հաուկ հակում չի դրսևորում դրանց նկամամբ:
- Ամբողջական ընկույզ (հատկապես՝ գետնընկույզ՝ արախիս), մանր ու մեծ կորիզով մրգեր, քանի որ երեխան կարող է խեղդվել: Ընկուզեղենը երեխային պետք է տալ լավ մանրացված , համասեռ վիճակում:
Ապրեք առողջ…
Պատրաստեց ՝ Լ. Բունիաթյան